TimoSuhonen

Tein puoli vuotta työtä, palkatta!

  • Tein puoli vuotta työtä, palkatta!

Oli vuosi 1994. Lama piti maata tuolloinkin otteessaan. Työttömyysluvut olivat tuolloinkin korkealla.
Olin juuri päässyt armeijasta ja ammatin olin kerennyt tuota ennen itselleni ammattioppilaitoksesta lukea. Tuotantotekniikan mekaanikko. Metallimies suomennettuna.
Varkaus oli ja on edelleen teknologiateollisuuden keskittymä. Oli siis toiveita että tuo ala työllistää nuoren ammattiin valmistuneen armeijan jälkeen.
Ei työllistänyt.
Kiersin jonkin verran metallialan yrityksiä. Paikanpäällä sain aina suunnilleen saman vastauksen. ”Työkokemusta pitäisi olla enemmän”
Miten minä saan työkokemusta kun sen puutteen vuoksi minua ei työllistetty?

Sitten tapahtui jotain joka vaikutti varmasti suuresti siihen miten työhistoriani lähti kehittymään. Sain kuulla kaverilta että hänelle oli silloinen työvoimatoimisto antanut vinkin mennä työhaastatteluun paikalliseen kemian alan tehtaalle. Toki otin vinkin vastaan vaikkei työvoimatoimisto minuun yhteydessä asiasta ollutkaan. Kävin oma-aloitteisesti haastattelussa. Muistin toki mainita että onko haastattelu mahdollista koska työkkäri ei minua asiasta infonnut, ja että tulin koska kuulin kaverilta että töitä olisi tarjolla.
Tämä tieto tuntui vaikuttavan myönteisesti kyseisen työpaikan paikallispäällikköön. Sain paikan.

Sovittiin alkamisajankohta ja tuossa yhteydessä minulle kerrottiin että palkka on tuettua, eli minulle tuleva palkka ei ole suoraan työnantajan maksamaa. Minulle asia kävi. Toki ymmärsin että on tärkeää saada jalka oven väliin ja päästä pois KELAn maksamalta työttömyyskorvaukselta. Aloitin työt.
Parin päivän päästä minulle ilmoitettiin että työvoimatoimisto oli evännyt kohdaltani palkkatuen. Asia johtui siitä että tuolloin oli joku projekti jossa tuettiin työnhakijoita joilla ei ollut ammattia. Koska minulla oli ammatti, byrokratia pyyhki minulla pöytää. Tämä tarkoitti sitä että en saanut penniäkään palkkaa. Sain siis saman KELAn korvauksen olin töissä tai kotona syleksimässä kattoon. Työnantaja kysyi olinko vielä halukas tekemään heille töitä, palkatta? Totesin miltei heti että kyllä. Toki kävin työnantajan kanssa keskustelun että kun olen tehnyt puolen vuoden rupeaman, onko varmasti mahdollista se että pääsen oikeaan palkkatyöhön? Päällikkö totesi että jos he ovat minuun tyytyväisiä.
Puolen vuoden päästä minulle tehtiin elämäni ensimmäinen oikea työsopimus, johon siis kirjattiin työaika, tehtävä ja siitä maksettava palkka. Kuukausipalkka oli bruttona huikeat 6350 markkaa.

Tämä asia tuli mieleen valtion linjauksesta alkaa käyttämään ”työnäytettä”. Mallissa työttömät menevät palkattomaan työhön, antamaan työnäytteitä. Olen ymmärtänyt että jos työtön tästä kieltäytyy, tulee karenssia. Eli valtio on systemaattisesti ohjaamassa työttömiä palkattomaan työhön!
Sipilä on luvannut maahamme 110 000 uutta työpaikkaa. Tuntuu uskomattomalle, mihin suuntaan olemme menossa. Leikkausten ja ostovoiman tuhoamisen lisäksi työttömät pakotetaan järjestään palkattomaan työhön, ”sakon” uhalla! Yrittäjät ovat tyytyväisiä. Tietysti. Sopii vain toivoa ja pelätä, miten tämä muutos tulee konkreettisesti vaikuttamaan työllistymiseen, siis siihen oikeaan palkalliseen työllistymiseen. Miten varmistetaan se, että yritykset eivät kikkaile työvoiman osalta siten että heillä on säännöllisesti ”työnäytteitä” antavia työttömiä töissä. Miten samoin varmistetaan se, että tämä työnäytteen antajan on konkreettisesti mahdollista työllistyä ko.yritykseen? Eikö tämä asia tulisi selvittää todella tarkkaan ja kirjata siten että ylilyönteja ei pääse tapahtumaan?

Itse olin se myönteinen esimerkki. Sain puolen vuoden palkattoman työn jälkeen työtä mikä auttoi minua jatkossakin työllistymään. Toki sen palkattoman jakson tein täysin vapaaehtoisesti. Oli myös hyvä että tuolloin kohdalleni osui rehellinen työnantaja joka piti sanansa ja minuun tyytyväisiä olleina minut palkattiin.
Miten paljon rehellisiä työnantajia on jos yleinen malli olisi se että yritykset voivat käyttääilmaistyövoimaa rajattomasti? Pelkään että ei valitettavasti kovinkaan montaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän JarmoRouhiainen kuva
Jarmo Rouhiainen

"Mallissa työttömät menevät palkattomaan työhön, antamaan työnäytteitä. Olen ymmärtänyt että jos työtön tästä kieltäytyy, tulee karenssia."

Minuutin googletuksella:
http://yle.fi/uutiset/tyoministeri_lindstrom_tyona...
"– Kyse ei ole mistään pakkotyöstä tai mistään orjatyöstä vaan kyse on siitä, että vapaaehtoisesti ihminen voi halutessaan tarjota työpanostaan ja mennä näyttämään osaamistaan ja toisaalta yrittäjä pääsee katsomaan, onko tästä ihmisestä siihen.
– Siitä ei tule mitään sanktioita, jos siitä kieltäytyy."

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.R:"Minuutin googletuksella:.."

Ja puolen minuutin lukemisella..;
"vaan kyse on siitä, että vapaaehtoisesti ihminen voi halutessaan tarjota työpanostaan ja mennä näyttämään osaamistaan.."
"Siitä ei tule mitään sanktioita, jos siitä kieltäytyy."

Miten ihmeessä voisi kieltäytyä, jos kerta vapaaehtoisesti on itse mennyt työnantajalle tarjoutumaan?

Toinen vaihtoehto toki, että tässä kuitenkin työkkäri jollain tavalla takana ja sen osoittamiin paikkoihin mennään "vapaaehtoisesti".
Oli miten oli, tuskin edes Lindström vielä toistaiseksi tietää mitä sanktioita tulee ja mistä tekemisestä, tahi tarjoutumisesta. Se nyt kuitenkin on varmaa, että _oikean_ työllistymisen kanssa tällä(kään) ei ole mitään tekemistä. Kunhan vaan yritetään keksiä lisää tapoja millä saadaan siivottua tilastoja ja ilmaista työvoimaa kapitalistille.

Olli Nurmi

Nykyinen kuntouttava työtoiminta oli alunperin vapaaehtoista, joka myöhemmin muuttui pakolliseksi sanktion uhalla. Ei voida luvata, ettei tämä työnäyte muuttuisi myös pakolliseksi.
Työstä tupataan maksamaan palkkaa. Joko yrityksellä ei ole rahaa tai halua maksaa työntekijällee. Tämä voi korjata muillakin tavoilla kuin antamalla työnhakijoille keppiä.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olen työnantajana palkannut satoja työntekijöitä.

Yritin aina aistia työnhakijoista henkilön, joka tosissaan hekumoi ja himoitsi työpaikkaa. Jos ammattitaito vielä oli kunnossa, niin sellainen henkilö kannatti palkata, vaikka ei olisi ollut tarvettakaan ja sellaiselle työntekijälle ei koskaan maksa liikaa.

Mutta paljon oli pettymyksiäkin. Jouduin kirjoittamaan toimistoni seinään metrin korkuisen taulun muistutukseksi itselleni: "ÄLÄ PALKKAA LISÄÄ TYÖVOIMAA JA, JOS ON PAKKO PALKATA, NIIN EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA LIITON JÄSENIÄ."

Työkkärin kautta tuli niitäkin, jotka kättelyn jälkeen ehdottivat, että sovitaanko niin, että minä en ole sopiva tähän työhän. He ovat työttömiä varmasti tänäänkin.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

J.O:"Olen työnantajana palkannut satoja työntekijöitä. "

Jos kyse tosta metsänhoitoon liittyvästä yrityksestä, mikä rekisterissä v 2008 lähtien, niin isot on metsät olleet, tahi sitten kerätty paljon käpyjä.
Toki mahdollista että joskus hieman "muistetaan väärin" ja kyse olikin parista kesätyöntekijästä tjms.

J.O:"ÄLÄ PALKKAA LISÄÄ TYÖVOIMAA JA, JOS ON PAKKO PALKATA, NIIN EI MISSÄÄN TAPAUKSESSA LIITON JÄSENIÄ."

Onkohan tää yritys vielä pystyssä ja jos, niin olisi mielenkiintoista kuulla mitä toimitsijat tykkäisivät kaltaisestasi yrittäjästä.

J.O:"että sovitaanko niin, että minä en ole sopiva tähän työhän. "

Joku täällä aiemmassa kommentissa ehdotti työnantajille sellaista työnäytteen antamista, eli työnhakija saisi kertoa mielipiteensä onko yritys kelvollinen työnantajaksi..minusta omasi kuulostaa siltä, ettei jatkomahdollisuuksia olisi. Jatka kuitenkin toki valitsemallasi linjalla.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Olet täysin väärillä jäljillä.

Manna Ryynela

"Työkkärin kautta tuli niitäkin, jotka kättelyn jälkeen ehdottivat, että sovitaanko niin, että minä en ole sopiva tähän työhän. He ovat työttömiä varmasti tänäänkin." :kertoi työnantaja Ojanniemi.

Ottaen huomioon että tuollaisen sanominen työnhakutilanteessa voi maksaa työnhakijalle 2:en, 3:en tai peräti 60 KK:den työttömyyskorvauksen jos työnantaja siitä työkkärille raportoi, niin epäilempä että moista ei kukaan työnhakija ole koskaan sanonut.

Työpaikkaa "hekumoivaa ja himoitsevaa" työntekijää kumminkin kaipailtiin. Jos työnhakijalla ei syystä tai toisesta ole motivaatiota juuri siihen työpaikkaan työllistyä, ja hän sen motivaationsa puutteen rehellisesti tuo ilmi, niin eikö hän oikeastaan silloin tee palveluksen kyseiselle työnantajalle? Sanonta "kiittämättömyys on mailman palkka" taitaa päteä tässäkin.

Käyttäjän pirjoviitasaari kuva
Pirjo Viitasaari

Mikäli hallituksen tiedotustilaisuudesta jäi epäselväksi, niin pienellä vaivalla olisi selvinnyt: Työnäyte, jos se tulee, on täysin vapaaehtoinen.

Työnäyte on niille, jotka uskovat itseensä ja haluavat näyttää työnantajalle. Kirjoituksesi on oiva esimerkki työnäytteestä. Näytteen ei tarvitse olla tämän suuritöisempi. Tästäkin jo työnantaja pystyy tekemään johtopäätöksen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Oleellista kuitenkin ettei tämäkään mitenkään Suomen taloutta nosta, kunhan piristetään työttömiä ja joitakin työnantajia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Voiko tästä työnäytteen aikana tehdä näyttötyöt? ja saada ammatin? Jos ei niin miksei? Eikö olisi kaikille parempi jo ammatiton nuori saisi ammatin?

Kysäsin Lindströmiltäkin asiaa, mutta kiersi vastaukseni poliitikon tyylillä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

V. 2011 olin muuttamia viikkoja palkattomassa työssä PK yrityksessä, työn saanti 57v täyttäneelle ei ole yksinkertaista.

Tässä oli kaksi puolta, firman omistaa venäläinen, itse halusin varmistaa että tässä yhtiössä toimittiin suomen systeemien mukaan.

Toisaalta firman omistaja sai minulta näytön, ja tuli vakuuttuneeksi että minun tietotaidosta oli hyötyä firmalle.

Sain työpaikan kolmeksi vuodeksi, olisin varmasti vieläkin työssä jos yrityksen toiminta ei olisi lakkautettu Kotkassa.

Nyt olen ns. eläkeputkessa, eli lisäpäivien ansiosta saan ansiosidonnaista kunnes täytän 65v.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Tässä aiheesta tehty uutinen: http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/193128-tein-6-kk-t...

Huomio asiasta, joka aiemminkin jo kommenteissa nostettu esiin. Kirjoitat: "Olen ymmärtänyt että jos työtön tästä kieltäytyy, tulee karenssia. Eli valtio on systemaattisesti ohjaamassa työttömiä palkattomaan työhön!"

Jo aiemmin ministeri Lindström on kertonut, kuten tuossa meidänkin jutussa kerrotaan, että työtön EI saa karenssia jos kieltäytyy / ei tee työnäytettä.

Yksityiskohdista kuulemme varmaankin tänään lisää, ministeri Lindström pitää tiedotustilaisuuden.

t. Jenni / US

Käyttäjän TimoSuhonen kuva
Timo Suhonen

Kiitos Jenni ! Odotan työministerin linjausta asiasta. Toki viimeinen varmuus selviää esim.karenssiin liittyen sitten kun "työnäyte" otetaan käyttöön. Valitettavan pessimistinen olen sen suhteen.

Käyttäjän jennitamminen kuva
Jenni Tamminen

Jep, mielenkiinnolla odotamme tarkempia tietoja :) t. Jenni / US

Käyttäjän TimoSuhonen kuva
Timo Suhonen Vastaus kommenttiin #13

Edelleen olen sitä mieltä, kun infoa tilaisuudesta luin että karenssia paukkuu kieltäytymisestä! Valitettavasti.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #15

Pakko kysyä että miten teit tuon tulkinnan? Itse elän käsityksessä että työnäyte on täysin vapaaehtoinen kuten siitä on koko ajan puhuttukin.

Sen sijaan velvollisuus ottaa työtä vastaan alemmalla palkalla kuin mitä työttömyyskorvaus on, on hiukan kummallinen. Jos joku ei jotain tiettyä työpaikkaa halua, hän ei ole sinne tähänkään mennessä joutunut. Riittää kun panee lökäpöksyt jalkaan ja maalaa itsensä gootiksi. Eikä joudu tulevaisuudessakaan. Lökäpöksygoottius ei ole peruste evätä työttömyyskorvausta. Kuollut pykälä ja syntyessään.

Pekka Pylkkönen

Itse tein noin pari vuotta töitä palkatta ennenkuin firmalla oli varaa maksaa liksaa. Toki duuni oli antoisaa ja mielenkiintoista - ja tietysti minulla oli mahdollisuus saada joskus voittoa.

Jos homma on sellaista josta itse kokee oppivansa ja sitä tekee mielellään, palkka on toissijainen asia. Ainakin itselleni. Ei Suomessa nälkään kuolla. Mihinkään lapiohommiin ainakaan yksityiselle puolelle ei ole mielekästä järjestää palkatonta duunia. Sitä varmaan käytetään vain pizzanpyörittäjien veronkierron 'laillistamiseen'. Siinä koeaika sisältää kaiken tarvittavan, etenkin jos se nyt pitenee puoleen vuoteen.

Julkisen puolen taas olisi syytä lisätä työn tarjontaa työttömille. Sitä voidaan tehdä niin että kustannukset eivät nouse. Esimerkiksi 50% osa-aikaisuudella. Työttömyyskorvaukset saadaan näin hyödyttämään koko yhteiskuntaa.

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Jos työttömän työllistymissuunnitelmaan kirjataan jokin vapaaehtoinen asia (ei-sanktioitava), niin siitä tulee sanktioitava jos rikkoo työlistymissuunnitelman (=sopimus) ehdon. Eli työllistymissuunnitelmaan tulee myös kirjata millä ehdoilla voi "rikkoa" sopimuksen. Ja kun monet työnhakijat eivät tuota suden kuoppaa ennalta tiedä, niin sitten allekirjoituksellaan on sitoutunut työanäytteen antamisen ehtoihin.

Toimituksen poiminnat