TimoSuhonen

”Lopettakaa viljatuotteiden käyttö!”

  • ”Lopettakaa viljatuotteiden käyttö!”

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja aiheutti myrskyn sosiaalisessa mediassa kommentoimalla keliaakikoiden ruokavaliokorvauksen poistoa. Valiokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen (kesk) antoi meille keliaakikoille selkeän ohjeen: ”Lopettakaa viljatuotteiden käyttö” Ravitsemusalan ammattilaiset kavahtivat luonnollisesti sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtajan lausuntoa. Lausunto pöyristyttää ravitsemusalan ammattilaisia sekä keliaakikkoja siitä syystä, että lausunto on täysin edesvastuuton terveydellisistä syistä. Terveysohjeiden ja suositusten mukaan keliaakikoiden tulisi korvata erittäin tärkeä ja ihmiselle hyödyllinen kuidunsaanti muilla gluteenittomilla viljatuotteilla.

Kansanedustaja Heikkinen kommentoi siten, että meidän keliaakikkojen tulisi jättää gluteenittomat viljatuotteet kokonaan pois koska meillä ei olisi niihin varaa ruokavaliokorvauksen lopettamisen jälkeen ja korvata päivittäinen kuidunsaanti muilla ruoka-aineilla. Esimerkiksi pähkinöillä ja marjoilla. En ala tässä laskemaan kuinka monta kiloa minun tulisi syödä pähkinöitä tai kuinka monta kiloa marjoja päivässä, koska ei olisi varaa enää niihin gluteenittomiin viljatuotteisiin, mutta epäilen että aika kalliiksi sekin tulisi?
Terveydenalan kannanotossa keliaakikoiden ruokavaliokorvauksen säilymisen puolesta, asiantuntijat antavat esimerkin että jos kuidunsaanti turvattaisiin Heikkisen ehdotuksen mukaisesti muilla ruoka-aineilla, tarkoittaisi se esimerkillisesti 25 gramman kuidunsaannin osalta 25:tä porkkanaa tai 20:tä kerää salaattia päivittäin. Kyllä siinä keliaakikon hampaita naurattaisi tuota määrää järsiessä!

Eduskunta siis äänestää huomenna 13.11 perjantaina keliaakikoiden ruokavaliokorvauksen poistamisesta. Korvaus jota Kela tällä hetkellä maksaa on 23,60e/kk. Valtio on laskenut että se ”säästää” tällä päätöksellä 10 miljoonaa euroa. Ravitsemusalan ammattilaiset ja asiantuntijat toteavat että ruokavaliokorvauksen poistaminen aiheuttaa pitkässä juoksussa suomelle moninkertaiset kustannukset terveydenhuollossa. Etenkin vähävaraiset keliaakikot ovat tänä päivänä tuon ruokavaliokorvauksen avulla voineet pitää huolta terveydestään ja hoitotasapainosta. Ainoa tapa keliakian hoitoon on puhdas ruokavalio.

Ruokavaliokorvauksen poisto tuo selkeästi vaikeuksia hoitotasapainon osalta. Pienituloiset joutuvat ennestään hankalaan asemaan. Tulee mieleen että moniko joutuu turvautumaan EU-ruokajonoon. Keliaakikon turvautuessa EU-ruokakassiin, voi siinä tulla aika ikäviä tuntemuksia kun kassin kotona aukaisee. Se näet sisältää seuraavia tuotteita : Vehnäjauhoa, sämpyläjauhoa, puurohiutaleita, pastatuotteita, lihasäilykkeitä, hapankorppuja, mysliä, valmispasta-ateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta.
Arvatkaa kuinka montaa noista tuotteista se vähävarainen keliaakikko voi syödä. Hernekeittoa ja maitojauhetta, ja mahdollisesti lihasäilykettä. Eikös olekin ruhtinaallinen apu!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Eero Mattila

Joo, näin se menee. Kun toiset ei voi joustaa lomarahoistaan niin toiset joutuu joustamaan syömisestään. Reilu peli.
- Toivottavasti yliopistoväki menee tukilakkoon.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Molemmista kiristyksistä on päätetty erikseen.

Käyttäjän JaniMiettinen11 kuva
Jani Miettinen

Yrityksille on annettu useita helpotuksia viimeisen kymmenen vuoden aikana, ja joka kerta ne ovat valuneet kokonaan osinkoihin. Jos nyt joustetaan lomarahoista, niin tähänastisen kaavan mukaan sekin jousto valuu sinne samaan: rikastuttamaan jo ennestään rikkaita.

Sen jälkeen keliaakikot joutuisivat edelleen joustamaan syömisestään.

Jos edelliset joustot eivät olisi valuneet osinkohin, ei tarvitsisi joustaa lomarahoista eikä syömisestä, eikä opetuksesta eikä mistään muustakaan.

Tämä joustojen tie on jo nähty: kaikki mikä saadaan irti otetaan irti ja sillä rikastutetaan rikkaita. Tähän ei ole ollut poikkeusta kymmenen vuoden aikana, eikä sellaisesta näy nytkään merkkejä.

Tällaisen kiristystaktiikan uhriksi ei kannata joutua, eikä sillä kannata varsinkaan syyllistää muita.

Toimituksen poiminnat