TimoSuhonen

Maksoin ennakonpidätyksiä 19 956,87 euroa.

  • Infuusiosetti.
    Infuusiosetti.

Huomenna maanantaina tulee verotiedot julkiseksi vuoden 2014 osalta. Pohjois-Savonkin kovatuloisimmat listataan jälleen maakunta- ja pakallislehdissäkin. Henkilökohtaisesti en ole kovinkaan kiinnostunut siitä ketkä niitä kroisoksia on. Olkoonpahan keitä tahansa.

Omalta osaltani teen siis ”paljastuksen” siitä kuinka paljon tulikaan vuonna 2014 maksettua veroja. Ennakonpidätykset on kokonaisuudessaan ansiotuloistani 19 956,87 euroa. Verotuspäätös 2014 listaa maksuunpantuja veroja ja vähennyksiä seuraavasti :
Ansiotulojen tulovero 6105,05 euroa. Kunnallisvero 11 406,14 euroa. Kirkollisvero 806,78 euroa. Sairausvakuutuksen päivärahamaksu 462,76 euroa ja sairausvakuutuksen sairaanhoitomaksu 735,37 euroa. Yleisradiovero 143 euroa.
Hyvä että olen pystynyt noinkin hyvin kantamaan korteni kekoon siitä, mitä valtio ja kunta tarvitsee ylläpitoonsa ja kansalaisten perusturvaan. Olen siis ollut erittäin onnekas että olen saanut olla töissä. Töitä on tullut tehtyä reilut 20 vuotta. Arvioisin, että olen maksanut tuona aikana veroja kaikkiaan reilut parisen sataa tuhatta euroa. Tuskin arvio menee ylä- tai alakakanttiin.

No mitä katetta olen saanut niille maksamilleni veroeuroille?

Äkkiseltään tulee mieleen perhettäni koskevat peruspalvelut. Pienin lapsi on saanut erittäin hyvän kunnallisen päivähoidon, jossa erityislapsenakin hänen hoito oli erityisen hyvää. Diabeteksen hoitoon tarvittavat hoitotarpeet- ja välineistö myös on tullut kuin Manulle se kuuluisa illallinen. Infuusiosetti on haettu Varkauden sairaalalta. Samoin verensokerin mittaukseen tarvittavat välineet. Insuliinipumppu ja siihen liittyvät tarvikkeet on saatu Kyssistä. Oletan, että kokonaisuudessaan nämä välineet jotka pitävät tyttäreni hengissä, maksavat vuositasolla tuhansia euroja.
Keskimmäinen jälkikasvumme on saanut käydä koulua suhteellisen laadukkaassa peruskoulussa. Ruoka (joka tuntuu lapsellemme kelpaavan), opetus sekä opetusmateriaalit ovat varmasti kohtuu hyvällä tasolla. Terveyspalveluita perustarkastuksen lisäksi hänen ei onneksi ole tarvinnut lainkaan vielä käyttää. Vanhin lapsemme työttömyydestä johtuen on joutunut käyttämään Kuopion sosiaalipalveluita. Valmistumisen jälkeen työttömyysjakso on tarkoittanut sitä, että ansiosidonnaistakaan hän ei ole oikeutettu saamaan. Joten kaupunki hoitaa lainmukaisesti sosiaalituen, kunnes poika astuu armeijan harmaisiin vuoden vaihteen jälkeen. Vaimo on ollut helppo tapaus. Kunnallisia palveluita hänen ei ole tarvinnut henkilökohtaisesti käyttää.

Omakohtaiset kunnalliset peruspalvelut ovat olleet autoimmuunisairaudestani johtuen terveyspalveluita. Esimerkiksi parisen viikkoa sitten jouduin käymään kolmannen kerran kahden vuoden sisään gastroenterologilla ohutsuolen tähystyksessä. Nämä terveyspalvelut kun ei kuulu työterveyshuollon piiriin. Nyt terveyteni onneksi on palautunut normaaliksi tältä osin. En siis rasita perusteveydenhoitoa jatkossa taloudellisesti, koska olen saanut sairauteeni hyvää hoitoa. Hyvä hoito tarkoittaa puhdasta ruokavaliota. Saamani ruokavaliokorvaus on ollut 23,60 euroa, joka lakkaa hallituksen päätöksellä ensi vuoden alusta alkaen. Olen huolissani niistä pienituloisista, joilta tämä tärkeä tuki lakkaa. Säästöstä valtiolle voinee tulla lisäkustannuksia, valitettavasti.

Kokonaisuudessaan kun arvioin maksamieni verojen hyötysuhdetta, olen tyytyväinen. Olen saanut itselleni sekä perheelleni perusturvaa. Turvaa joka kuuluukin tasapuolisesti kansalaisille tuloista ja maksetuista veroista huolimatta. Näin tämän kuuluukin jatkua. Tasavertaista turvaa suomalaisten tulee saada jatkossakin. Pienituloisen, keskituloisen ja sen suurituloisenkin tulee saada kunnallisen palvelun tuottamaa palvelua, lompakon paksuudesta huolimatta. Suomen tulee jatkossakin olla hyvinvointivaltio, joka takaa kansalaistensa perusturvan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vaatimattomana hyväpalkkaisena henkilönä mainitsit vain noin puolet maksamistasi veroista. Unohdit arvonlisäveron, polttoaineveron, autoveron, käyttömaksun, sähköveron, jäteveron, makeisveron, pakkausveron, osinkoveron, lähdeveron, kiinteistöveron, valmisteveron, varainsiirtoveron, lahjaveron, perintöveron jne. Tosin näiden verojen määrään voit itse kulutuksellasi ja toiminnallasi jonkin verran vaikuttaa.

Demareiden mielestä verotusta tulisi kiristää ja juuri sinä olet siinä ryhmässä johon se kohdistuu.

Kyllä verolajeja riittää, mutta valtio ei kireästä kokonaisveroasteesta huolimatta saa kerättyä riittäväst verotuloja vaan valtio turvautuu jatkuvasti lisävelanottoon.

Kaikesta huolimatta veroja tulee kerätä ja kohdentaa verotulot ensisijaisesti peruspalveluihin. Muusta humpasta valtio voisi leikata rajumminkin. Lisäksi näytät olevan niin hyvätuloinen, että voisit maksaa useimmat palvelut omasta pussistasi etkä oleta, että palvelut kuuluvat sinulle ilmaiseksi, koska maksat veroja. Maksamalla itse palveluista kohdentuu suurempi summa ihmisille jotka sitä tarvitsevat. Onko edes käynyt mielessä ?

Ilmaiset julkiset palvelut kuuluvat köyhyysrajan ympärillä eläville.

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Henkilökohtaisesti en pidä siitä oletuksesta, että tulet joskus tarvitsemaan maksamiasi veroeuroja. Meidän lapsettomien, koulutettujen ja terveiden osuus kasvaa tulevaisuudessa suhteessa enemmän koska meidän määrä kasvaa ja suuret ikäluokat siirtyvät ajasta ikuisuuteen.

Tottakai tämän sanomisesta usein pahoitetaan mieltä, mutta täytyy ottaa sekin aspekti huomioon että meidän ns. nettomaksajien veronmaksuinto laantuu kun näkee ettei niille veroille saa sitä vastinetta jos haluaa elää lapsettomana tms. Omia valintojahan nämä kaikki tietysti on.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Hirmuinen summa mutta mikä se onkaa prosentteina vuotuisesta palkasta? Otsikost saa käsityksen että verotetaan liikaa mutta hyin kirjoitettu kuika olet joutunut perheesi kesken käyttämään verokustanteisiapalveluja. Tietysti jos kaikkien veroa lähdetään leikkamaan kohti nollaa niinkuin toiset haluaa toiset ei jouduttaisin karsimaan noita palveluja. Olet varmaan myös käyttänyt julkistaliikennettä, puistoja, autoteitä, maistraatta sekä saanut soiaaliturvatunnuksen, passin, ja ajokortin.

Toimituksen poiminnat