TimoSuhonen

STOP! – Suomen työntekijöiden oikeuksien puolesta.

  • STOP! – Suomen työntekijöiden oikeuksien puolesta.

Oltiin eilen torilla. Helsingissä Rautatientorilla kokoontui median mukaan yli 30 000 palkansaajaa mielenilmaukseen, hallituksen esittämiä leikkauksia ja pakkolakia vastaan. Täältä Varkaudesta matkaan lähti aamulla klo 6 kolmisenkymmentä työntekijää, Paperi, Metalli, hoito sekä palvelualalta. Pohjois-Savosta lähti kaikkiaan kaksi bussilastillista mielenosoitukseen osallistuvia henkilöitä, Sak:n järjestämillä bussikyydeillä. Bussimatka meni loistavasti, ajatuksia vaihdellen. Porukalla keskusteltiin hallituksen ideologiasta ja siitä, miten jo aiemmin esiteyt leikkaukset yhdessä palkansaajia kohtaan esitettyjen leikkauksien lisäksi vaikuttavat varsinkin jo ennestään pienituloisten elämään.
Sipilän tv- puhe ei vakuuttanut. Odotin oikeasti sitä, että pääministeri toisi esille jotain vastaantuloa sen suhteen että neuvottelupöytiin päästäisiin nopeasti. Pääministerin mantra siitä että Suomella menee huonosti ja että valtio joutuu tekemään ikäviä päätöksiä tuottavuuden nimissä tuli jälleen vahvasti esille. ”Vaikeaa on, ikäviä päätöksiä on tehtävä” – hoennan sijaan tulisi tehdä yhteisellä mandaatilla, tasapuolista ja tasavertaista politiikkaa siten että ammattiyhdistysliike on huomioitu aidosti neuvottelupöydissä.  Vuodesta 2011 lähtien solmitut raamisopimus, työurasopimus, eläkeratkaisu sekä työllisyys- ja kasvusopimus ovat kaikki osaltaan vahvistaneet Suomen kilpailukykyä ja julkisen talouden kestävyyttä merkittävästi. Esimerkiksi työllisyys- ja kasvusopimus yksinään kuroo umpeen maamme kilpailukykyä suhteessa Saksaan noin kolme prosenttia. Tämä osoittaa kiistatta sen, että ammattiyhdistysliikkeen tulee olla mukana neuvotteluissa ja että hallituksen tulee suhtautua sen tarjoamaan painoarvoon kunnioitettavasti ja vakavasti.

Esitetyt leikkaukset toteutuessaan leikkaavat selkeästi suomalaisten ostovoimaa. Tämä tuo taatusti negatiivisia vaikutuksia myös pk-yrittäjlle, kun sinne kassaan ei kilahdakkaan enää euroja entiseen malliin. Perusporvarihallituksen esittämät ratkaisut ovat siis pääasiassa vain leikkauksia. Juustohöylä- politiikka ei tuo tarvittavia pitkäaikaisia korjauksia yhteiskuntamme taloudelliseen kokonaistilanteeseen. Suuri epäkohta on hallitusohjelmassa se, että tuotavuuden korjaamiseen tarvittavia työelämää kehittäviä ratkaisuja siinä ei mainita lainkaan. Juuri tällaisella hetkellä olisi äärimmäisen tärkeää huomioida se, että työntekijöiden jaksamiseen ja työelämän kehittämiseen satsataan aidosti. Edellisellä hallituskaudellahan jo hallitus linjasi sen että suomalainen työelämä on Euroopan paras vuonna 2020. Nykyinen hallitus on tuohoamassa tätä tavoitetta erittäin raskaasti. Hallituksessa istuva työministeri Jari Lindtsröm ei ole myöskään korvaansa lotkauttanut työelämän kehittämiseen liittyviin asioihin. Erikoista, koska ministerin aiempi työura oli paperitehtaalla Voikkaalla. Vuorotyötä tekevänä hänellä luulisi olevan kompetenssia siihen, miten työelämän kehittäminen ja hyvinvointi vaikuttaa merkittävästi tuottavuuteen. Samoin, ministerin luulisi muistavan omakohtaisen kokemuksien jälkeen mitä on kun työ viedään alta? Siltä ei näytä ministerin ulostulojen suhteen, kun hän julkisesti on ilmoittanut halukkuutensa leikata ansiosidonnaista päivärahaa. Näin se menee, liituraitapuku ja musta auto hämärtää ja irtauttaa todellisesta elämästä.

Olen varma että miekkojen kalistelujen sijaan, palkansaajien edustajat voivat olla sopimassa yhteisestä linjasta hallituksen kanssa kun sopimisessa huomioidaan aidosti tasapuolisuus. Puheet siitä että lomarahoja leikkaamalla yhteiskuntamme on pelastettu, voidaan jo jättää taka-alalle. Tarvitaan laajempaa kokonaisratkaisua. Nyt pääministerillä olisikin oiva mahdollisuus niin poliittisen uskottavuuden, kuin suomalaisen yhteiskunnan eteenpäin menemiselle. Vastaantulo neuvotteluille, muutaman esimerkin ja päätösesityksen esille tulo siten, etä niiltä suurituloisiltakin otetaan, olisi hyvä kädenojennus palkansaajaliikkeelle. Tähän yhdistettynä se, että pienituloiset ei joudu kohtuuttomien ratkaisujen maksumiehiksi kääntäisi uuden sivun tämän hallituksen olemassaolon ajalla.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Ei saa myöskään unohtaa työttömiä, eläkeläisiä, lapsia, opiskelijoita, syrjäytyneitä, pakolaisia eikä kansainvälistä ihmisoikeuksien julistusta. Paljon on muistettavaa, paljon on tehtävää.

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor

Kuinka monta työtöntä tai syrjäytynyttä henkilöä kerääntyi mielenilmaukseen?

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Itse mietin kuinkamonta työtöntä pakola7sen perustama kasvuyritys voisi työllistää ja miksi suomalaisen mahdolisuuteen yrittäjyyteen ei uskota? Mietin myös miksei pop-up yritysten ja osuuskuntien perustamista ei tueta?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor

Mieti tätä kysymystä: minkä palkkasektorin osalta on suurin potetiaali työllistää suuri määrä ihmisiä?

Miksi kysyn tätä? Koska meillä on n. 480 000 työtön. Heistä suurin osa ei voi nyt, eikä osa edes tulevaisuudessa työllistyä keski- tai suuripalkkaisille aloille. Suuri osa heistä voisi työllistyä kysymykseen vastatulle sektorille.

Onko se väärin tai oikein on kysymys johon on erittäin vaikea vastata.

Toimituksen poiminnat